A Bors újságírónője úgy gondolta, minek is törődni a tényekkel, ha egy szaftosabb sztorit is ki lehet kerekíteni az anyagból. A cikk alanya, Bíró Ica azonban – nem meglepő módon – felemelte a hangját a történtekkel kapcsolatban.

A bulvár jellemzője a csúsztatás, a fél információkkal való zsonglőrködés. Egy-egy jól eltalált cím máris hozza a klikkeket, olvasottságot. Azonban van egy másik vetülete is a dolognak, ez pedig a hitelesség, szavahihetőség. A bulvár berkein belül úgy fest, más a módi, csak legyen botrányszaga, ez a lényeg. Még a bulvárt is lehet tisztességesen művelni, úgy hogy egy cikk alanyának ne kelljen utána magyarázkodnia, mi is az igazság. A Bors, a bulvármocsok egyik kiskirálya úgy tűnik ilyen dolgokra nem ad. Minek is adna, igaz? Jön a klikk, jön a like, más nem számít. Másoknak viszont igenis számít, erre is felhívja a figyelmet Bíró Ica a Bors írásával kapcsolatos válaszában. Itt felfedi azt is, hogy a cikk készítője jóváhagyása, és a z információk kijavítása nélkül tárta a nyilvánosság elé irományát. Nem kell veterán újságírónak lenni, hogy felismerjük: ez bizony elég nagy hiba.

A devizahitel-károsultakkal kapcsolatos hírek népszerűek. Nem is csoda, hiszen rengeteg családot érint, rengeteg ember mindennapjait árnyékolják be a történtek a mai napig. Ha pedig mindehhez az is hozzáadódik, hogy az illető egy híresség is, máris elénk tárul a bulvárszutyok receptje, már csak a hozzávalókkal kell ügyeskedni. Ezt pedig ki így oldja meg, ki úgy. Bíró Ica, mint oly sokan mások is ebben az országban, a devizahitel-tartozás hálójába ragadt. A cikk ennek részleteit vesézi ki. Azt állítják, a fitness-lady lakását a végrehajtók kipakolták, sőt lassan a házából is mennie kell. Elég drámaian hangzik, nemde? A bökkenő csak ott van, hogy ilyesmi nem történt. Bíró Ica pedig nem is érti, némi gázsiért miért kell egy bajbajutottat még nagyobb bajba és lelki traumába sodorni. Egy dolgot meg is ígér: meg fogja találni a módját, hogy az igazság minden szinten győzedelmeskedjen. Igyekszik mindent megtenni, hogy a devizahitel által okozott nehézségeit megoldja. Ezen felül sajnos most a bulvármédia nyűgével is meg kell küzdenie, csak azért, mert egy lap meg akar lovagolni egy fontos és egyben népszerű témát.

Arról mondjuk nem találtam cikket a Bors oldalán, hogy a Fidesz-KDNP egyetlen tagja sem vett részt az ellenzék által kezdeményezett ülésen, melynek témái a devizahitel-károsultak, valamint az ápolási díj voltak. De az is lehet, hogy a Bors keresője annyira inkompetens, mint az újságírói. Netán a közmédiához hasonlóan nekik is megmondják miről szabad írni és miről nem, így pedig nekik is jut az asztalról néhány lehulló falat.

A történtekkel kapcsolatban szerettük volna felkeresni Bíró Icát is, azonban nem sikerült őt elérnünk.

Pete Tamás
Fotó: facebook.com

Categories: Friss

Hozzászólás